3 juni 2016

Financiële positie Haren, rapport Deloitte

Verslag in het Dagblad van het Noorden en van RTV-Noord op op 3 juni 2016

Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden en het verhaal van RTV-Noord:

http://www.dvhn.nl/groningen/Deloitte-financiële-positie-gemeente-Haren-erg-wankel-21398587.html

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/163839/Deloitte-Haren-beweegt-zich-financieel-op-randje%20#rtvnoord

De financiële positie van gemeente Haren is erg zwak. Dat blijkt uit een onderzoek dat Deloitte heeft gedaan in het kader van de gemeentelijke herindeling. ‘De rek is eruit.’

Voor de toekomst zijn er ‘de nodige risico’s’, schrijven de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat het weerstandsvermogen zwak is en dat de schulden hoog zijn. De belastingen in de gemeente liggen al hoog.

Vergeleken met vergelijkbare gemeenten doet Haren het niet goed. Haren heeft weinig financiële reserves. De gemeente valt volgens Deloitte ‘in de meeste risicovolle categorie’.

Haren wordt volgens Deloitte op kosten gejaagd door onzekerheid over de toekomst van de gemeente. Er worden hierom vrijwel alleen nog maar tijdelijke krachten ingehuurd. Die zijn duurder dan mensen met vaste contracten. Het onderzoeksbureau adviseert te stoppen met het inhuren van tijdelijke medewerkers.

De onderzoekers vragen zich af of de gemeente ontwikkelingen in de toekomst aankan. Omdat het maar een kleine gemeente is, zijn er weinig ambtenaren in dienst die specialistisch werk doen.

Eerder plaatste een rapport van onderzoekers van B&A al kanttekeningen bij een zelfstandig Haren. Onder druk van de provincie heeft Haren besloten herindelingsgesprekken aan te gaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. Oud-minister van Landbouw Hayo Apotheker moet het proces begeleiden.

De gemeenteraden van Haren, Groningen en Ten Boer worden vrijdagochtend (3 juni) geïnformeerd over de uitkomsten van het rapport.