Door op 14 mei 2015

Fijke Liemburg – Toernooi

Hemelvaartsdag 14 mei 2015.  Het horeca-voetbal toernooi is al weer in volle gang.  Het toernooi was een initiatief van jongeren-activist, raadslid en wethouder van Haren Fijke Liemburg.

Een goed moment om ook te gedenken waar het Fijke om begonnen was.

Samen sporten en een drankje na; zowel gezellig als sportief contact; een goed gesprek, mensen ontmoeten en goed luisteren wat er leefde (ook in de raad hebben we er allemaal van kunnen profiteren). Dat was voor Fijke de drijfveer om het horecatoernooi op te zetten.

Edwin Nijdam heeft Fijkes bedoeling in zijn ingezonden brief in Harendekrant goed weergegeven. Als het toernooi zijn recreatieve functie voor Haren inderdaad is verlorenen, houden we er alleen maar de zoveelste pot concurrentie-voetbal aan over. Zeker niet wat Fijke in gedachte had. Laten we organisatoren vragen om het tij te keren. Heeft dit veel discussie nodig? Eigenlijk lees ik in HdeK niet zozeer discussie als wel bijval. Dat geeft hoop!

De brief van Edwin Nijdam:
Het was altijd een leuk toernooitje. Vroeger in vervlogen tijden speelden er stamgasten uit de Harense horeca met veel plezier mee. De ene speler iets getalenteerder dan de andere maar altijd spelend met even veel plezier. Na afloop altijd een leuk feestje in “jouw” café of restaurant waar je voor speelde. Meedoen was met de Olympische gedachte, als het maar gezellig was.

Hoe anders is dit nu ? Heel anders ! Er wordt inmiddels gespeeld op de scherpst van de snede. Grove overtredingen worden er gemaakt. Dames in een elftal is bijna taboe. de sterkste opstellingen worden er door de heren leiders uit de hoge hoed getoverd. Jij kan niet goed voetballen ? hmmm, dan mag jij de laatste 5 minuten nog even voor joker meedoen als we toch al met een nulletje of 8 voor staan.

Spelers uit de Topklasse (hoogste divisie onder het profvoetbal) worden uit alle windstreken voor dit toernooi ingevlogen om teams zo sterk mogelijk te maken. Spelers die dus nog nooit de zaak waar zij voor spelen van binnen hebben gezien.

Hoezo stamgasten? Hoezo gezelligheid ? Hoezo sportief ? Hoezo een leuk toernooitje?
het wachten is op de eerste beenbreuken die ongetwijfeld binnenkort zullen volgen.
Alles voor één doel: winnen !

Alhoewel binnenkort? In deze opzet zal het “leuke toernooitje” snel verdwijnen.
Nu nog maar 11 teams. waarvan sommige café’s er twee of drie inschrijven.
Gerenommeerde zaken als Astoria, Café de Zaak en Café de Middelhorst hebben het in deze opzet wel al bekeken. Zij doen niet meer mee. Zij willen naast een prestatie poule ook terecht een recreatieve poule voor minder getalenteerde maar minstens zo gezellige voetballers en voetbalsters.

Ik snap werkelijk niet waarom de organisatie van het toernooi dit niet toelaat. Of ik donderdag wel aanwezig ben op Sportpark de Koepel ? Jazeker ! Ik ga de hele dag hamburgers bakken. Niet alleen voor de meest getalenteerde voetballers uit Hardenberg, Zwolle, Drachten,Meppel en Leeuwarden die speciaal voor dit toernooi gevraagd worden om mee te spelen, maar ook voor de minder getalenteerde voetballers uit Haren die voor bovengenoemde spelers waarschijnlijk bijna alle wedstrijden wissel staan.

Ik zal hen troosten met wat extra uitjes op het broodje hamburger. Als het maar gezellig is…….
8 mei 2015 om 12:53

Meer reacties in Harendekrant