6 mei 2015

Een week de 3-koppige PvdA-fractie volgen in het Europees Parlement

Verslaggever Tomas Vanheste van De Correspondent liep een week mee met onze PvdA-Eurodelegatie – Kata Piri, Agnes Jongerius en  Paul Tang.

Tomas: “De PvdA mag in Brussel piepklein zijn, toch lijkt ze een aardig toontje mee te blazen”.

Zijn vragen: “Hoe krijg je als piepkleine club iets voor elkaar in een parlement dat liefst 751 leden kent? En waar luister je naar: je idealen of de kiezer?

Tomas Vanheste, Correspondent Europa,  tussen macht en verbeelding

Tomas Vanheste

Tomas: In de week van 20 april loop ik mee met de PvdA-delegatie in het Europarlement. Door een kijkje achter de schermen hoop ik inzicht te krijgen in hoe Europese politiek werkt. De PvdA-club is klein (met 9,4 procent van de stemmen werd het bij de verkiezingen in mei 2014 de zesde Nederlandse partij), maar maakt deel uit van de fractie van Socialisten en Democraten, die in het Europees Parlement een sleutelpositie bekleedt. Zonder S&D is eigenlijk geen meerderheid mogelijk.

Hoe gaat dat, in zo’n Brusselse fractie? Dient de driekoppige delegatie zich te voegen naar de fractiediscipline van de S&D? Of juist naar de decreten van de PvdA uit Nederland. Hoe krijg je als piepkleine club iets voor elkaar in een parlement dat liefst 751 leden kent? En waar luister je naar: je idealen of de kiezer?

Kortom:
Een kijkje in de keuken van de Europese politiek.
Politiek bedrijven in Europa, hoe ziet dat er van dichtbij uit?

Door de situatie is de PvdA fractie, ondanks de bescheiden omvang wel een cruciale Brusselse fractie.

Onze drie PvdA-afgevaardigden in de politieke jungle van het Europarlement zijn: Kati Piri, Agnes Jongerius en Paul Tang.

Het complete artikel van Tomas in De Correspondent:

https://decorrespondent.nl/2779/Politiek-bedrijven-in-Europa-hoe-ziet-dat-er-van-dichtbij-uit-/78754333889-2c1a00ea